MASY PLASTYCZNE
Zajęcia plastyczne
Dzisiaj chciałybyśmy Wam zaproponować parę przepisów na
różne masy plastyczne, które możecie przygotować sami w
domu z dostępnych produktów. Życzymy miłej zabawy
i produkcji ☺
Pani Marlena Narewska-Musik i Pani Izabela Jakubik
różne masy plastyczne, które możecie przygotować sami w
domu z dostępnych produktów. Życzymy miłej zabawy
i produkcji ☺
Pani Marlena Narewska-Musik i Pani Izabela Jakubik
MAGICZNA MASA
Składniki:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0.5 szklanki wody
- 1 łyżeczka kurkumy
Wsyp mąkę ziemniaczaną i kurkumę do miski stopniowo
dodawaj wodę, zagnieć składniki i gotowe. Jeżeli będzie
potrzeba dodaj więcej wody. Powstanie masa, z której będzie
można lepić kulki, zwierzątka, ludziki itp.
dodawaj wodę, zagnieć składniki i gotowe. Jeżeli będzie
potrzeba dodaj więcej wody. Powstanie masa, z której będzie
można lepić kulki, zwierzątka, ludziki itp.
CIASTOLINA KLASYCZNA
Składniki:
- 400 gr mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 120 ml wody
- barwniki spożywcze
Wymieszaj składniki, podziel na tyle części ile chcesz
uzyskać kolorów. Dodaj do każdej porcji barwnik i ponownie
zagnieć. W razie potrzeby zwiększ ilość wody, aby uzyskać
potrzebną konsystencję masy.
uzyskać kolorów. Dodaj do każdej porcji barwnik i ponownie
zagnieć. W razie potrzeby zwiększ ilość wody, aby uzyskać
potrzebną konsystencję masy.
PUCHNĄCA FARBA
Składniki:
- filiżanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- woda
- barwniki spożywcze
Wymieszaj wszystkie składniki dodając tyle wody, aby
uzyskać konsystencję przypominającą lejące ciasto
naleśnikowe. Możesz podzielić farbę na kilka części i do
każdej dodać barwniki spożywcze. Maluj pędzelkiem tylko
nakładaj więcej farby. Wstaw dzieło do mikrofalówki na
30 sekund i gotowe ☺
uzyskać konsystencję przypominającą lejące ciasto
naleśnikowe. Możesz podzielić farbę na kilka części i do
każdej dodać barwniki spożywcze. Maluj pędzelkiem tylko
nakładaj więcej farby. Wstaw dzieło do mikrofalówki na
30 sekund i gotowe ☺
CIECZ NIENEWTONOWSKA
Składniki:
- 2 szklaki mąki ziemniaczanej
- 1 1,3 szklanki wody
- miska
- ewentualnie barwnik spożywczy
Do wykonania tego "inteligentnego" płynu trzeba stworzyć
w misce odpowiednia konsystencję wody i mąki
ziemniaczanej (skrobi). Cechą charakterystyczną tego płynu
jest to, że twardnieje pod wpływem nacisku. Wydaje się, że
im większą siłę na niego wywieramy tym większy opór
stawia ciecz. Jest ona zarówno płynem jak i ciałem stałym.
Właściwa konsystencja cieczy powinna pozwolić się ugnieść
w kulkę. Jeśli będzie wody zbyt dużo wówczas mąka nie
będzie się "kleić".
w misce odpowiednia konsystencję wody i mąki
ziemniaczanej (skrobi). Cechą charakterystyczną tego płynu
jest to, że twardnieje pod wpływem nacisku. Wydaje się, że
im większą siłę na niego wywieramy tym większy opór
stawia ciecz. Jest ona zarówno płynem jak i ciałem stałym.
Właściwa konsystencja cieczy powinna pozwolić się ugnieść
w kulkę. Jeśli będzie wody zbyt dużo wówczas mąka nie
będzie się "kleić".
Super pomysły :-)
OdpowiedzUsuń