DOMOWA CIASTOLINA

        1. DOMOWA CIASTOLINA

Kochani, są takie zabawy, które dłuuuugo nie przemijają. Jedną z nich jest zabawa ciastoliną. Wyczarowywanie kolorowych  zwierząt, roślin, ciekawych przedmiotów, potworków, kosmitów i „cośków” to ulubiona zabawa dzieciaków. Ale równie fajne jest jest robienie! 

Dlatego dzisiaj proponujemy wspólne wykonanie aksamitnej, delikatnej i taniej w ‘produkcji” DOMOWEJ  CIASTOLINY.  Przekonacie się, że będziecie mieć z tego dużą frajdę, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać, bo robi się ja w 15 minut.

        1. Składniki: 

2 szklanki mąki 

1 szklanka soli 

1,5 - 2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju 

1 łyżka kwasku cytrynowego 

ulubiony aromat do ciast (dałam migdałowy)

barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Mąkę, sól, wodę, olej i kwasek wymieszaj w garnku (użyłam w tym celu miksera, ale można tez ręcznie). Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką.


Masa powinna zgęstnieć i uzyskać konsystencję puree ziemniaczanego.


Urwany kawałek ma się nie kleić do palców. Ciepłą ciastolinę wyrabiaj na stolnicy lub na stole, dodaj aromat. Podziel na tyle kawałków, ile chcesz uzyskać kolorów. Dodaj barwniki spożywcze i wyrabiaj do uzyskania jednolitego koloru.




Ciastolinę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Zalety pracy z masą plastyczna są  liczne: ugniatanie, ściskanie, rozciąganie, wciskanie i lepienie rozwijają świetnie motorykę małą.


Tworzenie dzieł kształtuje wyobraźnię i poczucie estetyki, rozwija kreatywność. 

A przy tym wycisza, relaksuje, odpręża….

Tak więc, do dzieła!


Przygotowała: Anna Aleksandrow-Stańczak


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TABLICZKA MNOŻENIA

PATRONI NASZEJ SZKOŁY - HENRYK SIENKIEWICZ

WIELKANOCNE ŁAMIGŁÓWKI