PIERNICZKI BABCI SILIJE

 



Drogie Dzieci!

Mam nadzieję, że każdy z Was poznał cudowną atmosferę wieczoru, kiedy pieczemy i ozdabiamy świąteczne pierniczki. Któż tego nie lubi? Chcemy zaproponować Wam dziś przepis, który ma bardzo długą historię wirtualną, ale jego autorstwo należy do babci Silije. Piernik ten posiada pewną tajemniczą właściwość – należy je zrobić przynajmniej na 3 tygodnie przed spożyciem, a samo ciasto może stać nawet rok.

Mamy nadzieję, że wszyscy już zapragnęli zabrać się do pieczenia 😊

Potrzebujecie:

½ litra miodu

3 jajka

½ szklanki mleka

3 płaskie łyżki sody oczyszczonej

2 szklanki cukru

1 kostkę smalcu

1 kg mąki

szczyptę soli

1 paczkę przypraw do pierników  (jednak to nie wystarczy, więc dodatkowo mieszamy cynamon, gałkę, kardamon, goździki itp. aby powstało ½ szklanki przypraw.

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko,  jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę. Następnie miskę przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje….

Po kilku tygodniach od zrobienia ciasto wyjmujemy porcjami, wałkujemy (niezbyt cienko) i wycinamy cudeńka wg własnego pomysłu.  Trzeba podsypywać mąką! Pieczemy 10-15 min w temp. 180’C w zależności od grubości i wielkości naszych pierniczków. Większe ciasteczka należy zdejmować po przestygnięciu, aby się nie połamały. Możemy je ozdabiać polewami, lukrem (najlepszy z białek i cukru pudru) możemy go zabarwiać używać posypek, orzechów, migdałów, itp.

Pierniczki możemy dłuuuugo przechowywać w zamkniętym pudełku. Jeżeli będą zbyt twarde, wystarczy delikatnie skropić je wodą lub włożyć do pudełka kawałek jabłka, lub skórkę z pomarańczy. Z pewnością pierniczki zmiękną.


Życzymy Wam wspaniałej, twórczej zabawy kulinarnej i pamiętajcie, że własnoręcznie zrobione pierniczki mogą stać się słodkim, cudownym upominkiem świątecznym dla bliskich. SMACZNEGO!

 

Przygotowały: E. Ziemska, A. Paduch

Źródło: moja sąsiadka 😀

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

POROZMAWIAJMY O UCZCIWOŚCI

WIELKANOCNE ŁAMIGŁÓWKI

PATRONI NASZEJ SZKOŁY - HENRYK SIENKIEWICZ