KRYSZTAŁY Z SOLI

 Krystalizacja soli to doświadczenie, które kojarzy większość dorosłych jako prace domowe ze szkoły. Czasy się wcale nie zmieniły i nadal popularne i ciekawe jest to doświadczenie zarówno dla dzieci jak i rodziców.

Dziś mam dla Was opis i film jak zrobić eksperyment z hodowlą kryształów z soli, cukru lub sody krok po kroku.

Tworzenie kryształów z soli ( chlorku sodu) w doświadczeniu, które prezentuje to krystalizacja. Poniżej jest opis wykonanie doświadczenia z użyciem soli. Jednak zamiennie można użyć też cukru lub sody. Dla jeszcze większej ilości ciekawych obserwacji możecie przygotować kilka słojów do obserwacji z różnymi roztworami i ustawić je w domu w różnych miejscach. Przy kaloryferze, na półce, w lodówce. Zobaczycie wtedy jak dany roztwór się zmienia i tworzy kryształy w zależności od temperatury jaka panuje wokół. Zapewne zobaczysz, gdzie kryształy powstaną szybciej, gdzie wolniej, a gdzie będą drobniejsze lub bardzo duże.

Jak założyć hodowlę kryształów?

1. Wlej do słoika bardzo ciepłą wodę, tak do ponad połowy około 2/3 wysokości.

2. Wsyp kilka łyżek soli i mieszaj, tak długo, aby sól rozpuściła się w wodzie.

3. Dodaj ponownie sól i mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści. Jeśli pomimo mieszania sól nie będzie się już rozpuszcza, tylko opadnie na dno, wtedy przestajemy ją dodawać i otrzymywaliśmy roztwór nasycony.

4. Możesz teraz opcjonalnie dodać kilka kropli barwnika.

5. Na środku patyczka lub kredki przywiązujemy bawełniany sznurek lub nitkę.

6. Kładziemy patyczek na krawędziach słoikach, tak aby sznurek był zanurzony w wodzie. Jeśli sznurek nie będzie chciał opaść na dno możesz przywiązać do jego końca spinacz, który go obciąży i zatrzyma w wodzie.

7. Odstaw solankę w bezpieczne, suche miejsce np. na parapet. Po kilku dniach na sznurku powinno pojawić się kryształy.

Gdy odstawiamy słoik z wodą na przykład na parapet czy na półkę zaczyna na niego parować, lecz sól pozostaje w roztworze. Normalnie prowadzi to do zwiększenia stężenia soli w wodzie ale ponieważ nasz roztwór nie może już przyjąć więcej soli, bo jest nasycony, następuje krystalizacja soli do postaci kryształów. Również obniżenie temperatury powoduje, że w wodzie jest coraz mniej rozpuszczonej soli, co prowadzi do jej krystalizacji.

Wielkość kryształów soli zależy od tempa ich powstania. Im wolniej powstają kryształy, tym są większe.

Link do filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=iUg1QzeCZ78


Udanego eksperymentu życzy wychowawca świetlicy Irena Mścisz

Źródła: Internet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TABLICZKA MNOŻENIA

WIELKANOCNE ŁAMIGŁÓWKI

PATRONI NASZEJ SZKOŁY - HENRYK SIENKIEWICZ